Op 28 februari hebben we als pro-Palestina demonstranten gedemonstreerd bij het Stadhuis. Vooraf was er een petitie opgesteld door ondergetekende en had 3 eisen richting burgemeester Halsema en het stadsbestuur: 1. Veroordeel het feit dat Israël water, voedsel en medicijnen als wapen gebruikt. 2. Verbreek alle zakelijke relaties met busbedrijf EBS en metrobedrijf CAF aangezien zij bijdragen aan illegale nederzettingen.
Dit is in lijn met een aangenomen motie uit 2015. 3. Verbreek alle vormen van samenwerking met Tel Aviv. Deze kwam tot stand op controversiële wijze in 2015 nadat de raad tegen een zusterband had gestemd. Toenmalig burgmeester zakte het af naar ‘samenwerking’ i.p.v. ‘zusterband’ en Ramallah werd ook toegevoegd. De samenwerking was tevens gekoppeld aan voorwaarden d.m.v. een aangenomen motie, dat Amsterdam niet direct of indirect zou bijdragen aan illegale nederzettingen. En dat wordt helaas wel gedaan: EBS krijgt subsidie van de gemeente Amsterdam.
Wat betreft de eerste eis valt op te merken dat Halsema uitsluitend Hamas heeft veroordeeld. Zelfs haar eigen ambtenaren hebben geprotesteerd en de uitlatingen van de burgemeester als ‘pijnlijk eenzijdig’ gekwalificeerd.
De petitie had op 28 feb 475 handtekeningen, een knappe prestatie in slechts 1 week tijd en desondanks weigerde Halsema deze in ontvangst te nemen.Volstrekt ondemocratisch natuurlijk, als een groep burgers een democratisch middel aangrijpen om hun ongenoegen te uiten heeft de burgemeester deze vorm van democratie te respecteren en dat doe je door het in ontvangst te nemen. Hierop voelden de demonstranten zich gedwongen om de raad te verstoren. De aanwezige media (oa at5 en Parool) paste zelfcensuur toe door hier niets over te melden, eveneens reageerden ze niet op de uitnodiging voor de demonstratie. Ondanks dat ze aanwezig waren en ondanks dat het een vermeldenswaardig nieuwsitem is.
Dit laat de noodzaak van onafhankelijke media zoals OliveX zien. Op naar de volgende demonstratie op 28 maart, weer bij de raad.